česky:
Střevle potoční
           latinsky:
Phoxinus phoxinus
           rybářský slang: neodborně střevlička
           čeleď: kaprovití

slovensky: ČEREBLA PESTRÁ


Děkujeme, za všechny náměty, připomínky a fotografie:
rybareni@rybareni.com )
 

výskyt ČR: Obývá čisté potoky a malé pstruhové říčky.

 

potrava: drobní vodní živočichové, vodní hmyz, drobní korýši.
rozmnožování:  duben - červen / Pohlavní dospělost 2 rokem. Samci mají na hlavě v době tření, výraznou třecí vyrážku a dooranžova zbarvené břicho.

lov: celoročně hájená. Zřídka se dá ulovit na malé umělé mušky, při lovu lososovitých ryb nebo při plavané na živočišné nástrahy.

       

maximální hranice růstu: věk: 5 let       váha: -- kg         délka: 13 cm
největší dosažený úlovek v ČR: -------------

www.rybareni.com


hlavní strana původní druhy ryb